අපේ ඇස් කහ පාට වෙන්නේ cancer එකක් නිසාද ❓️
අපේ රුධිරයේ බිලිරුබින් (Bilirubin) කියන්නේ රතු රුධිරාණු බිඳුණාම හැදෙන රසායනිකයක්. මේක අක්මාව(liver) හරහා බඩවැලට ගිහින් ශරීරයෙන් එළියට යනවා. මලපහ කහපාට වෙන්නේ මේ බිලිරුබින් නිසා.
ඒත් අපේ ඇගේ බිලිරුබින් එකතු උනාම ඇස්, හම, මුත්රා කහ පාට වෙනවා.
ඇයි අපේ ඇගේ බිලිරුබින් වැඩි වෙන්නේ?
බිලිරුබින් වැඩිවෙන්න හේතු තුනක් තියෙනවා.
Pre hepatic - අක්මාවට කලින් හේතු
Intra hepatic - අක්මාවේ හේතු නිසා
Post hepatic - අක්මාවෙන් පසු හේතු
1️⃣ Pre-hepatic හේතු
අපි හිතමු අක්මාව වතුර ටැංකියක් වගේ කියලා. ටැංකියට වතුර එන බටෙන් ඕනෑවට වඩා වතුර ගලාගෙන ආවොත්, ටැංකිය ඉක්මනින් උතුරලා යනවා. එහෙම බිලිරුබින් එකතු වෙන්නේ රතු රුධිරාණු ඕනෑවට වඩා බිඳෙනකොට.
උදාහරණ:
- මැලේරියාව වගේ රෝග නිසා රතු රුධිරාණු ඉක්මනින් බිඳෙනවා.
🌿රසය අනුව සීනි ස්වල්පයක්
මී පැණි / සීනි හැර අනෙක් සියළුම අමුද්රව්ය එකට එකතු කර මඳ ගින්නේ හොඳින් හැදි ගාමින් මිශ්ර කරන්න. රත් වූ පසු මිශ්රණය ලිපෙන් බා මඳක් සිසිල් වන්නට තබා මි පැණි සහ සීනි දමා පානය කරන්න😍
🔷🔷කහ කිරි පානයෙන් සිරුරට ලැබෙන අපූරු සෞඛ්ය ප්රතිලාභ කිහිපයක්🔷🔷
🌼සිරුරට ඉහළ ප්රතිඔක්සිකාරක ප්රමාණයක් ලබා දෙයි
🌼ප්රදාහය (ඉදිමුම සහිත දැවිල්ල) හා සන්ධි වේදනාවට එරෙහිව සටන් කරයි-
🌼රුධිරය පිරිසිදු කිරීමට උපකාරී වේ-කහ කිරි රුධිර සංසරණය වැඩි කරයි.
🌼ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ-විවිධ ආහාර ජීර්ණ ගැටළු සමනය වීමට ගුණ දෙන ප්රතිප්රදාහක ගුණය කහ කිරිවල ඇත.
🌼පිළිකා වළක්වයි-කහ වල ඇති කර්කුමින් සංයෝගය පිළිකා සෛල විනාශ කිරීමෙන් පිළිකාවට එරෙහිව සටන් කිරීමට ද උපකාරී වේ.
🌼ප්රජනක සෞඛ්ය වැඩි දියුණු කරයි-ඔසප් වීම නිසා ඇති වන වේදනාව සමනය කරන ප්රතිභ්රාස ගුණාංග ද කහ කිරිවල ඇත.
🌼සෙම්ප්රතිශ්යාව සහ කැස්ස සඳහා පිළියමක්-කහ කිරි වල බැක්ටීරියා නාශක සහ වෛරස් විරෝධී ගුණ ඇත.
🌼ශ්වසන රෝග වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ.
🌼බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ .
🌼හොඳ නින්දක් ලබා ගැනීමට කහ කිරි උපකාරී වේ.
🌼හෘදය සෞඛ්යයේ පැවැත්මට හිතකර ගුණ දේ-කහ වල ඇති ප්රති- ප්රදාහක ගුණාංග සහ ප්රතිඔක්සිකාරක හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.
🌼රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කරයි.
🌼මොළයේ ක්රියාකාරීත්වයට උපකාරී වේ.
🌼සම නීරෝගි කරවයි.කුරුලෑ ලප කැලැල්, සම රැළී වැටීම( වියපත්වීම), සමේ කුරුලෑ සහ දද වැනි රෝග වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ. සම මෘදු සුමුදු කර සුවපත් කරවයි.
ස්තුතිය මුල් හිමිකාරීත්වයට.
උපුටා පළ කිරීම සහේලි රත්නායක.
Post a Comment