මේ ශාකය ගැණ නොදන්න අයත් ඇති..ගෙදරක තිබිය යුතුම ශාකයක්.
සතුටුයි මගේ ගෙදර නම් තියෙනවා පදුරක්.
ගොඩක් ලෙඩ රෝග වලට හොද ඖෂධයක්…ප්රයෝජනවත් වෙයි හැමෝටම.
මස් වර්ග පිලියෙල කරනකොට සේර ගහක අලයක් අරගෙන පොඩ්ඩක් තලලා හීනියට කපාගෙන කරියට එකතු කර ගන්න..තේ හැන්දක් පමන..1k ට ප්රමානවත්..
☑️ සේර කොච්චර ගුණ ද දන්නවද ?
☘️ සේර යනු ආසියාතික රටවල වැඩෙන සිහින්, දිගු පත්ර සහිත බහුවාර්ෂික ශාකයකි. එහි නමට (lemongrass) අනුව ඒවා පැගිරි සුවද විහිදවයි. නමුත් එහි රසය වෙනස්ය.
☘️ එහි මද පැණිරස ගතියක් ඇත. එසේම එය fevergrass ලෙසද හදුන්වයි. එය ආසියාතික සංස්කෘතිය තුළ බොහෝ ලෙස යොදා ගැනේ.
☘️ එය විටමින් B, C සහ A, Zinc, folic acid, magnesium, manganese, calcium, potassium, copper, phosphorus සහ iron වැනි පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් අනුනය. කෙසේ වුවද මෙය ඖෂධිය ගුණ වලින්ද යුතුය.
✅ආතරයිටිස් සදහා
☘️රක්තවාතය, ආතරයිටිස්, රුමැටික්, සන්ධි වේදනා, ඔස්ටියෝ ආතරයිටිස් වැනි තත්ත්ව දුර්වල කරන උෂ්ණ ප්රතිරෝධී, නිර්වේදනික සංයෝග මෙහි අඩංගුය.
☘️එසේම සේර සන්ධි වේදනා හා ඉදිමුමට බලපාන එන්සයිම වල ක්රියාකාරිත්වය මන්දගාමී කරයි.
✅ උණ හා සෙම්ප්රතිශ්යාව
☘️ සේර වල පවතින දිලිර විරෝධී හා බැක්ටීරියා ප්රතිරෝධී ගුණ වලට සාමාන්ය උණ, කැස්ස, සෙම්ප්රතිශ්යාව, වැනි තත්ත්ව වලට විරුද්ධව ක්රියා කළ හැක.
☘️ තවද විටමින් C බහුල බව ප්රතිශක්තිය ජනනය කරන අතර අසාදන වලක්වයි.
සේර එක්වුනු සෙම් ආදිය පිට කිරීමට උපකාර වේ.
☘️සේර වලින් යුත් තේ, ඇදුම හා ශ්වසන නාලිකා ප්රදාහ ගැටළු සදහා වැදගත් වේ.
✅ ජීර්ණය පහසු කරයි
☘️ එය ජීර්ණ පද්ධතියට උපකාරී වේ. ජීර්ණ පධතියේ ඇති බැක්ටීරියා හා පරපෝෂිතයන් විෂ බිජ නාශක මගින් විනාශ කර ජීර්ණය පහසු කරයි. එම නිසා එය වමනය, වාතය පිරිම, උදර වේදනා, පපුව දැවිල්ල, මල බද්ධය, අජීර්ණය, බඩ පිපිම වැනි ජීර්ණ ගැටළු සදහා ප්රතිකාර කරයි.
☘️ ගැස්ට්රික් තත්ත්ව වලදී ප්රති ක්ෂුද්රජීවී ගුණ නිසා වේදනාව සමනය වේ. වැඩි ප්රතිපල සදහා සේර සහිත තේ දිනපතා පානය කළ යුතුය.
✅ කොලෙස්ටරෝල්
☘️ කොලෙස්ටරෝල් විරෝධී ගුණ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කරන අතර ලේ දහරාවට ගමන් කරන කොලෙස්ටරෝල් අවම කරයි.
☘️ ලේ නහරවල තැන්පත් වන කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ද වලක්වයි.
සොයාගැනීම් වලට අනුව අධික කොලෙස්ටරෝල් මට්ටමක් ඇති පුද්ගලයන් දිනපතා 140 mg සේර අන්තර්ගත කරල් භාවිතය මගින් කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කර ගෙන ඇති බව සනාථ වේ.
☘️ තවද එහි ඇති අධික පොටෑසියම් රුධිර පීඩනය ක්රමවත් කරයි.
✅ පිළිකා
☘️ මෙහි ඇති ප්රතිඔක්සිකාරක ගුණ පිළිකා තත්ත්ව වලකන අතර අත්යන්ත හානිද වලක්වයි. සේර පිළිකා සෛලද විනාශ කරයි.
☘️ සෞඛ්යමත් සෛල විනාශ නොකර, සේර ශාකයේ citral නම් කොටස apoptosis උත්තේජනය මගින් පිළිකා සෛල නාශනය කරයි.
☘️ තවද 2008 වසරේදී කරන ලද අධ්යනයකට අනුව citrol පියයුරු පිළිකා වර්ධනය ද අඩාල කරන බව හෙළි වී ඇත..ගුණ නොදැන භාවිතයෙන් අඩු ඖෂධීය සේර..
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
ඔසු උයනක් බදු අපේ මිහිතලයේ එදිනෙදා ජීවිතයට අවශ්ය කරන ආහාර රස ගන්වන ඒ වාගේම ඖෂධ වටිනාකමින් පිරුණු සුවිශේෂී සේර ගැනයි මේ…
ගෙවත්තේ අලංකරණයටත්,පිළිකන්නේ වුවත් ඉතාම ලෙහෙසියෙන් පහසුවෙන් වවාගන්න පුළුවන් සේර , තෙත ගතියට ප්රියයි. කිසිම පොහොරක් නොදමා වුවද ගෙදර පරිභෝජනයට ඉතා කුඩා ඉඩ ප්රමාණයක ඉක්මනින්ම හැදෙන සේරවල ඖෂධීය ගුණය ඔබට හිතාගන්නවත් බැරි තරම් ය.
💢ඔබට පඬිපෙළක් එහෙම බැහැලා එනකොට දැනෙන සන්ධිවලට එන වේදනාව,බඩේ අජීර්ණයට,පීනසට,සෙම් රෝගවලට,කුෂ්ඨ,උළුක්කුවලට ආලේපයක් විදිහට ,ආහාර රුචිය වැඩිකිරීමට,දහදිය දැමීම වැඩි කිරීමට,අම්ල පිත්ත රෝගයට,සිරුරේ ප්රතිශක්තිකරණ වැඩි කිරීමට,විශේෂයෙන් පිළිකා සෛල විනාශ කිරීමට,අස්ථි ආබාධ වලට හා බොහෝ රෝග රැසකට ගුණ සේරවලින් ..
සතියකට දෙවතාවක් හෝ තුන් වතාවක් තේ එකක් සාදා පානය කිරීමෙන් ඔබට කොලොස්ටරෝල් මට්ටම පවා පාලනය කිරීමට පුළුවන් බව සොයා ගෙන තියනවා.
☕සේර තේ පානය සකස් කරගන්නා ආකාරය
සේරවල කොළ ටික හා අල කිහිපයක් අරගෙන හොදින් සෝදලා අව්වේ දුඹුරු පැහැය වෙනකල් වේලාගන්න.ඊට පස්සේ හොදින් වේලුණු සේර ටික බ්ලෙන්ඩරයක් ආධාරයෙන් හෝ ඔබට හැකි ඕනෑම ආකාරයට පවුඩර් එකක් වෙනකල් කොටා ගන්න.කොටා ගත් පවුඩර් ටික ඔබට අවශ්ය තරමට ගෙන නටවා ගත් උණු වතුරට එක්කරලා මඳ වේලාවක් පැහැන්න තියන්න.ඊට පස්සේ සේර මන්ඩි ටික හොදින් පෙරා ඔබ කැමති නම් පුංචි හකුරු පෙත්තක් හෝ සීනි ටිකක් දාලා පානය කරන්න.
හොද සුවඳත් එක්කම,පැඟිරි රසකුත්,ඒවාගේම ගුණාත්මක බවින් වැඩි රසවත් තේ එකක් ඔබට රස විදින්න පුළුවන් වෙනවා.
☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕
අපිට වගා කරන්න පුළුවන් වුනත් අත් අරින සේර ගැන මා තැබූ සටහන පොඩ්ඩ වුනත් උගත ගත හැකි දෑ බොහෝයි.ඔබේ ව්යාංජන රසගන්වන්ට අද පටන් පුංචි සේර කෑල්ලක් යොදන්න නම් අමතක කරන්න එපා. පුංචියට වගා කරල තියෙන ,නිතරම නීරෝගිව ඉන්න වෙර දරන අපේ ගෙදර, සේර තේ එකට වැඩි ඉඩ කඩක් දෙනවා.මෙවන් අසීමිත වටිනාකමක් ඇති සේර පඳුරක් ඔබේ ඉඩ කඩ අඩු පුංචි ගෙවත්තේ වුවද මල් පෝච්චියක හෝ වවාගන්න කියලයි මම නම් කියන්නේ..
Post a Comment